Hamza Şamlıoğlu (Teakolik) bizi kırmayarak Linux ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Zamanını ayırıp sorulara yanıt verdiği için kendisine buradan bir kez daha teşekkür ederim.
Soru: Linux'e ilk olarak ne zaman başladınız? Başlangıç hikayenizden bahsedebilir misiniz?
Cevap: Sanırım 2000 yılındaydı. İlk hosting ile tanıştığım zamanlardı. Web sitesi nasıl yapılır nasıl olur meraklı soruları ile boğuşurken, hosting dünyasını öğrenmeye başlamıştım. Sonrasında da irc dünyasının host kısmına merak salıp, kendimi Linux dünyasında bulmuştum.
Soru: Kaç yıldır GNU/Linux dağıtımlarını kullanıyorsunuz?
Cevap: 2000 yılından beri linux’dan hiç vaz geçmedim. Bir ara da Pardus serileri ve Ubuntu ile takılıyordum. Hatta Redhat ile de uzun bir süre uğraştığımı söyleyebilirim. Linux benim için masaüstü yerine, bir server platform olarak daha çok iş görüyordu. Ardından da Centos ile devam ettim. Güvenlik dünyasına olan merakım da önce Back Track ardından da Kali ile devam etmemi sağladı.
Soru: Bugüne kadar hangi GNU/Linux dağıtımlarını kullandınız?
Cevap: Redhat, Pardus, Centos, Ubuntu, Kali ve Back Track olarak sıralayabilirim.
Soru: En beğendiğiniz GNU/Linux dağıtımını nedeniyle birlikte söyleyebilir misiniz?
Cevap: Sanırım Ubuntu ve diğer versiyonları olmuştu. Keyifliydi
Soru: Blogunuzda Linux ile ilgili 61 adet yazı bulunuyor. Fakat Linux konusunda eskisi kadar sık yazı yazmıyorsunuz. Bunun nedeni nedir?
Cevap: Linux artık fiziksel makinemden sanal makineme doğru kaydı. Bunun yanı sıra hosting serverlarım ile devam ediyor. Sanırım bu yüzden yazmayı azalttım. Yine de fırsat buldukça yazmaya çalışacağım. Sanırım bunun için tekrar fiziksel bir kuruluma ihtiyacım var. Aksi takdirde pek vakit geçiremiyorum ve yazı yazmak için malzeme bulamıyorum.
Bir diğer sebebi de Pardus’çülere yazdığım bir eleştiri yazısında beni yerden yere vurmalarıydı. Sanırım o günden beri yazmıyorum…
Soru: Linux'te şu da olsa çok iyi olurdu dediğiniz, eksik yönleri var mı? Varsa nelerdir?
Cevap: Sanırım Pardus de dahil, birçok konuda eleştirdiğim tek şey, son kullanıcı için yetersiz kalmaları. Çünkü son kullanıcı hep bilinçsizdir. Onlara çok daha kolay bir sistem sunmak gerekiyor. Piyasadaki yazılımcıların da sadece Windows platformu için yazılım üretmeleri de büyük bir sıkıntıdır. Bu aslında Linux’un değil, bizlerin eksiği…
Soru: Güvenlik konusuna önem verdiğinizi biliyoruz. Sizce Linux ile Windows arasında güvenlik yönünden ne gibi farklılıklar var?
Cevap: Benim için ikisi de aynı, sadece Linux’da çok daha özgürüz! Linux bu konuda bize daha büyük avantajlar sağlayabiliyor. Kali ve Back Track gibi dağıtımlar sayesinde özel Güvenlik araçlarına da sahip olabiliyoruz. Tabi ki bu soruyu bir güvenlik uzmanına sormak daha mantıklı olacaktır.
Soru: Sizce Linux'un Windows'a göre daha iyi olduğu yönleri nelerdir?
Cevap: Bir kere çok daha kararlı! Ayrıca virüsler konusunda avantajınız büyük, virüsler büyük bir çoğunlukla Windows için üretildiğini düşünürsek, Linux bir avantaj olacaktır. Fakat unutmamak lazım! Linux için de çok daha tehlikeli virüsler var.
Çok daha özgürsünüz, hele ki bir yazılımcıysanız işletim sisteminize takla bile attırabilirsiniz. Bunun yanı sıra yüzlerce dolar lisans ücreti ödemezsiniz. Elbette ki Linux yazılımları da büyük bir oranda yine ücretsiz olarak karşımıza çıkıyor.
Hataları ve geliştirilmesini istediğiniz bir özelliği ilettiğiniz zaman takip edebiliyor, önerebiliyor ve kısa sürede çözüm bulabiliyorsunuz. Windows’a ya da IOS’a kalkıp şunu eklesek olur mu? Diye soramıyoruz…
Bunları artırabiliriz. Söylediğim gibi çok daha özgürüz…
Soru: Linux'te oyun sıkıntısı olduğu bir gerçek. Hatta sırf Windows'ta oynadığı oyunları Linux'te oynayamadığı için Linux'e geçmeyenler de oluyordu. Fakat son zamanlarda Valve, Steam'i Linux'e getirerek oyunların Linux'e gelmesini sağladı. Diğer oyun firmaları da yavaş yavaş buna ayak uyduracak gibi görünüyor. Peki siz Linux'teki bu gelişme için ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Oyunlardan nefret ediyorum. Benim için vakit kaybından öteye geçmedi.Hatta bence Linux’a oyun kurmasınlar .)
Espiriyi bir yana bırakırsak, evet Linux yaygınlaştıkça kullanımı arttıkça oyun dünyasındaki firmalar da bu sisteme oyunlarını entegre etmek zorunda kalacaktır. Aslında tamamen arz talep meselesi olarak görüyorum. Siz olsaydınız, %1 ya da %5’lik dilim için milyonlarca dolar para harcayıp, yazılımınızı oyununuzu aktarır mıydınız?
Soru: CEH ( Certified Ethical Hacker ) eğitimi aldığınızı biliyoruz. Bu eğitimin size Linux konusunda bir faydası oldu mu?
Cevap: Aslında sadece Linux konusunda değil, bilgisayarın temeli ve işleyişi konusunda da büyük bir avantaj sağladı. Bilmediğimiz birçok şeyi bu tarz eğitimlerden öğrenebiliyoruz.
Soru: Bilgisayar dergilerinde Linux ile ilgili konular birkaç sayfadan ibaret. Sizce Linux'un tanıtımının bu kadar az yapılıyor olmasının nedeni nedir?
Cevap: Sanırım yukarıda bahsettiğimiz gibi hitap ettiği kitle küçük olunca, maalesef ki çok daha az kaynak harcanmaya çalışılıyor. Belki tabletli eğitim olan Fatih projesi sayesinde Linux ve çeşitleri için daha büyük kaynaklar ayrılabilir…
Soru: Linux'un geleceğini nasıl görüyorsun? İleride Windows'a karşı ciddi bir rakip olabilir mi?
Cevap: Bence hayır, öncelikle son kullanıcıyı düşünmek gerekli. Eğer bir son kullanıcıya, linux kurduğu zaman…
“Kameram çalışmıyor?” Sorusunu sorduğunda driver desteği yok, ya da o kamerayı boşver şu kamerayı al şeklinde cevap verilmeye devam ederse, daha uzun bir süre bu şekilde kalır. Son kullanıcı kamerası olsun, donanımları olsun, yazılımları olsun hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan bilgisayarını kullanmak ister. Windows’da next next next ile bilgisayarı kurup, hiçbir driver ile uğraşmadan hemen kullanmaya başlayan bir kullancıya Linux’da aynı şeyleri verebilmeli. Mesela Windows 7 %95 oranında driver desteği veriyordu. Acaba linux’da bu % kaç? Bunun yanı sıra, bir LKS kullanıcısını ne zaman Linux’a geçirebiliriz? Soruları cevaplanmadan Windows’a karşı bir rakip olarak görülemez…
Unutmadan bir de Active Directory var…
Soru: Linux'te en beğendiğiniz yazılımlar hangileri?
Cevap: Gimp her zaman hoşuma gitmiştir. Bilmem ki hiç öyle bir şey düşünmemiştim. Sanırım bir de Open Office, bizi Microsoft’a bağlı kalmaktan kurtarmasıdır.
Soru: LibreOffice'i kullanıyor musunuz? Sizce Microsoft Office'e göre eksik yönleri var mı?
Cevap: Maalesef ki daha yol almaları gereken çok iş var. Office konusunda Microsoft kendisini aşmış durumda. Kolay kolay yakalamak mümkün olmayacaktır.
Soru: Ubuntu, telefon ve tabletler için işletim sistemi çıkarıyor. Sizce bu ne kadar başarılı olabilir? Başarılı olma ihtimali var mı?
Cevap: Android’i bu konuda gördük. Bayağı iyi bir iş çıkardılar. Aynı şekilde iyi bir markete sahip olduktan ve büyük üreticilerle anlaştıktan sonra başarı her zaman gelir…
Soru: Kullandığınız GNU/Linux dağıtımından bir ekran görüntüsü gönderebilir misiniz?
Cevap: Tabi ki…
İzleyicilerden Gelen Sorular
Soru: Android işletim sistemi neden açık kaynak kodlu olmadığı halde öyleymiş gibi sunuluyor?
Cevap: Google’ın pazarlama stratejisi .)
Soru: Linux dağıtımlarına bir standart getirilecek mi? Yani her dağıtım için ayrı ayrı alışkanlıklar kazanmak zorunda kalmaktan kurtulacak mıyız? Kullanım açısından soruyorum.
Cevap: Bence getirilmesi doğasına aykırı, her dağıtım kendi yolunda ilerliyor. Hepsinin ap ayrı bir kitlesi var.
Soru: Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?
Cevap: İlgi ve alakanız için teşekkürlerimi sunarım.
Hamza Şamlıoğlu
https://www.TEAkolik.com
Çok zevkli bir röportajdı. Sıkılmadan okudum. Zamanın da bende Linux'a geçmiştim. Ubuntu, gerçekten farklı bir deneyimdi. Yıllarca Windows kullanmış ve hemen ardından Ubuntu'ya hızlı bir geçiş yapmıştım. Ablamı ikna edip bilgisayarıma tamamen Ubuntu kurduğumu halen hatırlıyorum. Tekrar Windows'a dönmem uzun sürmedi ama. Program ve oyun eksikliği en büyük etken. Tekrar yazı için teşekkürler :)
YanıtlaSilRica ederim. Beğenmenize sevindim. :)
YanıtlaSilGüzel bir röportaj olmuş elinize sağlık. Hararetle Linux'a geçme hevesinde olan benim de takıldığım, korktuğum durumlardan da bahsedilmiş. Ben de son kullanıcı olduğumdan sorun yaşamadan ve takılmadan Linux kurmak ve kullanmak isteğindeyim. Zira en ufak bir sorunda ne yapacağımı bilemem.
YanıtlaSilTeşekkürler. Umarım zamanla kafanızdaki sorulara daha net bir şekilde yanıt olup Linux kullanabilmenizi sağlarız. Bir kere alışırsanız bir daha kopamayacaksınız.
Sil