Steam (Türkçe: Buhar), Valve Corporation tarafından tasarlanan, bir dijital dağıtım, dijital hak yönetimi, çok oyunculu ve iletişim platformudur. Oyunların geniş çapta dağıtımı ve onlarla ilgili çoklu ortamların tamamen internet üzerinden yayılımı için kullanılmaktadır. Pek çok oyun, eklenti paketi ve oyunlar ile ilgili programların satışı Steam üzerinden yapılmakta ve bu sayede bilgisayara direkt çevrimiçi olarak indirilebilmektedir. Ayrıca Steam, kullanım açısından performans sağlayan sistem tablasındaki (system tray) ve görev çubuğundaki pozisyonu ile benzerlerinden ayrılır.
28 Eylül 2012'den itibaren, 2000 oyuna Steam üzerinden erişilebilmektedir. Ekim 2013 tarihinden itibaren 65 milyon kullanıcıya ulaşıldığı açıklanmıştır. 4 Aralık 2013 tarihinde aynı anda 7 milyon aktif kullanıcı ile rekor kırmıştır.
Bu kısa bilgiden sonra başlıkta söylediğim gibi neden Steam'den oyun alıyorum sorusunun cevabını vereyim.
Linux'u kullanan kişilerin sayısı dünya genelinde oldukça az. Az olmasının nedenleri arasında Linux'teki oyun eksikliği de çoğu zaman dile getirilmiştir. Valve bu eksikliği yavaş yavaş gidermeye başladı.
Linux kullanıcıları arasında oyun alımı artarsa firmalar oyunlarını Linux'e de getirmeye başlayacaklar. Ben de kendi çapımda oyun satın alarak ufak da olsa katkı sağlamış oluyorum. Tabii ki orijinal oyun sahibi olmanın avantajları da yok değil.
Steam'den Oyun Almanın Avantajları Neler?
Kendi adıma şunu söyleyebilirim ki oyunları korsan oynamakla dijital bir kopyasına sahip olup oynamak arasında ciddi anlamda farklar var.
Oyunları satın aldığınızda, Steam içerisindeki Kütüphane'nizde oyunlarınız listeleniyor. Yani oyun arşivinizi bu kütüphaneye aktarmış oluyorsunuz. Aranızda oynadığı oyunların arşivini yapanlarınız muhakkak ki vardır. Ben de o kişilerden biriy(dim). Oyunlarınıza Steam üzerinden rahatlıkla ulaşabildiğinizde hard diskinizde oyunlarınızı saklamak zorunda kalmıyorsunuz. Oyun arşivimden çok fazla oyun sildim ve GB'larca boş yer açıldı bu sayede. Son zamanlarda çıkan oyunların boyutları oldukça büyük. Bu yönden bakınca bence Steam'in en büyük avantajlarından birisi bu. Tek bir dezavantajı olabilir. O da kurmayı istediğiniz her oyunu Steam üzerinden indirmeniz gerekiyor.
Steam'den oyun aldığınızda kurulum, crack işlemi gibi şeylerle de uğraşmıyorsunuz. Satın aldığınız oyun kütüphanenize ekleniyor. Oyunu yükle dediğinizde oyun, kurulumu yapılmış ve crack ile uğraşmanıza gerek kalmayacak şekilde bilgisayarınıza indiriliyor. Tek yapmanız gereken oyunun exe dosyasını çalıştırıp oynamak.
Hemen yeri gelmişken yaşadığım bir olayı da sizlere anlatayım. Oynadığım eski oyunlardan birini (Rune Classic) torrentten indirip oynamayı düşünmüştüm. Fakat oyunu hiçbir şekilde netbookumda çalıştıramadım. Sürekli hata mesajı verip duruyordu. Çözümüne yönelik de hiçbir şey bulamamıştım. Rune Classic'in kendi orijinal fiyatı $9.99. Fakat ben tabii ki oyunu bu fiyattan almadım. Bir sitede bundle olarak satıldığını gördüm ve oradan -yanlış hatırlamıyorsam- 5TL gibi bir fiyata yanında birkaç tane de ekstra oyunla beraber satın aldım. Oyunu netbookuma indirdim ve çalıştırdım. Crackli sürümde karşılaştığım sorunların hiçbiri olmadı. Ayrıca oyuna çıkan güncellemelere de ücretsiz bir şekilde sahip olabiliyorum.
Steam'den oyun satın alıyorum fakat şu ana kadar tek bir oyun hariç ( Quake 2, kişisel bilgisayarımda oynadığım ilk oyun olduğu ve hatırası olduğu için orijinal fiyatıyla Steam'den satın almıştım) diğerlerinin hepsini indirime girdiğinde aldım.
Örneğin GTA serisinin 4 oyunu için (GTA 3, GTA Vice City, GTA San Andreas ve GTA IV) toplamda 25 TL ödemiştim.
Bundle'larla bazı oyunları $1'a bile alabilme imkanınız da var. Bir de Steam arada sırada bazı oyunları ücretsiz olarak sahip olmanıza imkan tanıyor. Fakat 1-2 gün gibi kısa süre için geçerli olan fırsatlar bunlar. O fırsatlarla da ücretsiz sahip olduğum oyunlar oldu. Listemdeki oyunlardan 4 tanesini de Steam çekilişi yapan sitelerden ücretsiz olarak kazandım.
Sizlere de Steam'den oyun almanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu maddi sıkıntılar içinde oyuna para mı verilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat örneğin böyle düşünen insanların arasında sigaraya ayda 200-300 TL ödeyen insanlar var. Her ay 10-20 TL bile kenara ayırsanız istediğiniz oyunları indirimdeyken alıp rahat rahat oynayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken indirimleri takip etmek. Özellikle Steam'in yaz ve yılbaşı indirimlerinde oyunlar çok ucuza satılabiliyor. Ben şahsen sinemaya para ödemektense oyun satın almayı tercih edenlerdenim. Oyunları dilediğim kadar oynayabilirim. Fakat bir kere izleyeceğim bir film için para vermek pek gelmiyor içimden.
SistemLinux Steam Profil Linki: https://steamcommunity.com/id/sistemlinux/
Not: Aklıma gelen her şeyi anlatmaya çalıştığım için yazı biraz karışık yazıldı. Sizin eklemek istedikleriniz varsa yazının altına yorum bırakmayı unutmayın.
çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil