Hesaplarımızın başkalarının eline geçmemesi için kullandığımız parolaların güçlü olup olmadığı son derece önemli. Bu yüzden öncelikle doğru parola seçimi için aşağıdaki maddelere dikkat etmemiz gerekiyor.
- Her hesabınızda aynı parolayı kullanmayın. Hesaplarınızdan biri ele geçirilirse diğer hesaplarınız da aynı parolaya sahip olduğu için ele geçirilecektir.
- Parolanız büyük küçük harfler, sayılar ve özel karakterlerden oluşmalı.
- Parolanız en az 12 karakterden oluşmalı.
- Parolalarınızı internet üzerinde saklamayın. İyi bir parola yöneticisi kullanın ya da tutabiliyorsanız aklınızda tutun.
- Eğer mümkünse iki faktörlü kimlik doğrulamayı tercih edin.
- Güvenlik nedeniyle sizlere sorulan sorulara geçerli bir cevap vermeyin. Yani “Okulunuzun Adı Nedir?” gibi bir soruya alakasız bir yanıt seçin.
Parolanızın güçlü olup olmadığını test edebilmeniz için bir sürü internet sitesi var. Fakat Linux’te bunu çok daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
İlk önce cracklib paketi bilgisayarınızda varsayılan olarak kurulu gelmiyorsa kurulumu yapıyoruz.
Arch Linux ve türevleri için;
sudo pacman -S cracklib
RHEL, Fedora ve CentOS için:
sudo yum install cracklib
Debian, Ubuntu ve Linux Mint için:
sudo apt-get install libcrack2
Klasik örneklerden biri olan 123456’nın iyi bir parola olup olmadığını aşağıdaki kodu terminalde çalıştırarak kontrol edelim.
echo "123456" | cracklib-check
En çok bilinenlerden biri olan “qwerty” kelimesini parola olarak deneyelim.
echo "qwerty" | cracklib-check
Şimdi de tahmin edilmesi ve bulunması zor bir parola örneğine bakalım.
echo "kjHSDFJWEsdk08sdw734" | cracklib-check
Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz parola “OK”, yani kullanabileceğimiz bir parola. Siz de yazının başındaki maddelere dikkat ederek kendinize bir parola belirleyebilir ve bu şekilde parolanızın güçlü olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.