ReactOS, ücretsiz ve açık kaynak Windows NT mimarisini temel alan bir işletim sistemi. Linux tabanlı bir sistem değil ve UNIX mimarisini kullanmıyor. ReactOS’un amacı, Windows ile uyumlu, Windows uygulamalarını ve sürücülerini sanki Windows’taymış gibi çalıştırabilmesi. Görünüş ve verdiği his anlamında da Windows işletim sistemine benzetilmeye çalışılmış. Amaç Windows kullanıcıları zorluk çekmesin yani. :) ReactOS’un en büyük hedefiyse kullanıcıların, Windows’ta kullandıkları yazılımları değiştirmeden, Windows’a alternatif bir sistem oluşturmak.
ReactOS’un sitesine girdiğinizde Download BootCD ve Download LiveCD seçenekleri var. Kurulum yapacaksanız BootCD’yi, kurulum yapmadan sadece denemek istiyorsanız LiveCD’yi indiriyorsunuz.
İndirmeden önce sizden bağışta bulunmanızı isteyen bir pencere geliyor. Bağışı Beta sürümüne ulaşmak için istiyorlarmış. Geliştiriciye verecekleri para içinmiş.
Pencerenin altındaki “No, thanks. Let’s proceed with the download!” yazısına tıklıyoruz.
ReactOS ile ilgili ilk saçmalık daha dosyayı indirirken başlıyor. ISO dosyasını sıkıştırmışlar. Zip dosyası olarak indiriyorsunuz. Hani iso dosyasını kendi serverlarından indiriyor olsa belki anlayışla karşılanabilir ama SourceForge’den indiriyor.
Madem kendileri MB’ına kadar hesap yapıyor. Bende size ne kadar kazanç sağladıklarını söyleyeyim.
LiveCD.ISO -> 230.7 MB
LiveCD.ZIP -> 73.9 MB
BootCD.ISO -> 129.0 MB
BootCD.ZIP -> 104.9 MB
ReactOS [İlk İzlenim]
Boot CD: USB belleği takıp bilgisayarı çalıştırdığınızda, bildiğiniz gibi Windows kurulumlarında gri bir çubuk çıkar. Bunda da ona benzer bir şey çıktı. Çok hızlı geçtiği için sanırım boot drivers gibi bir şey yazdı. Ardından simsiyah ekranla başbaşa kalıyorsunuz. Zipin içine konmuş ISO dosyasının kurulum yapacağını düşünmek biraz fazla hayalperestlik olurdu zaten.
Live CD: Kurulum için indirilen ISO dosyası çalışmıyorsa, dedim herhalde bellekten çalışır. En azından onu becermişlerdir diye düşündüm. Bir yandan da bu da çalışmazsa yazının başına ReactOS ile ilgili ne resmi koyacağım diye kara kara düşünüyorum. :D Netten hazır resim alıp koyarım artık diyorum kendi kendime. :D Bu sefer ekrana seçenekler geldi. Hafiften bir “Oh, nihayet” dedim. LiveCD, LiveCD (Debug) filan gibi 4 seçenek var. Seçimimi yaptım. ReactOS’un logosunu gördüm. Ondan sonrası yazının başında gördüğünüz resim işte. :D
Bu arada yukarıda bahsettiğim sorunların benzerlerini başkaları da yaşamış. Hatta birisi eski sürümleri de indirip denemiş. Onlarda da aynı sorun varmış.
ReactOS’u kullanmak istiyorsanız her zaman yaptığınız gibi bilgisayarınız için dağıtım seçmek yerine ReactOS’u çalıştıracak bilgisayar bulmanız gerekiyor.
Son Söz
Windows’a benzemeye çalışan bir dağıtım daha. Hele ki Windows NT mimarili. :D Eskiye o kadar özlem duyacak olsam, uzun zaman kullandığım o fıstık gibi Windows XP’yi kullanırdım arkadaş. :D
Bunu DistroWatch'a neden eklemişler anlayabilmiş değilim. Hadi onu geçtim, bu yazının yazıldığı anda ReactOS 17. sırada. Ne diyeceğimi bilemiyorum.
Windows’a benzemeye çalışan ve bu amaçla kullanıcıları çekebileceğini düşünen dağıtımların hiçbir şansının olduğunu düşünmüyorum. Orijinali varken replikasını kullanmak ister misiniz?
Bir de sayılamayacak kadar çok sorunu varken bağış isteniyor. Tövbe tövbe...
Windows’a benzemeye çalışmışsın da bari MAVİ EKRANI araklama kardeşim :D Windows NT mimarisinin gücü işte bu. :D
ReactOS = ÇÖP
Öldürmüşsün yaw projeyi 😁
YanıtlaSilGNU Windows gibi düşünebilirsin aslında projeyi. C ile yazılmış diye biliyorum hatta geliştirici arıyorlar 😉
Çalışmayan işletim sistemi yapmışlar. Benim ne suçum var. :D Gördüklerimi yazdım sadece. Hatalarını düzeltsinler. Beta veya kararlı sürüme geçsinler. Gerekirse bir daha incelerim. Bu haliyle bir cacık olmaz. :D
SilBir dahaki sefere konu açmadan önce wiki'elere göz atmanı tavsiye ederim :)
YanıtlaSilhttps://www.reactos.org/wiki/ReactOS