Zorin OS’un birkaç farklı sürümü bulunuyor. Bunlar Core, Lite, Business, Education ve Ultimate. Ultimate sürümü için ücret ödemeniz (€19) gerekiyor. Ultimate sürümünün içerisinde 20’den fazla oyun, arkaplanlar, macOS, Unity ve Gnome 2 gibi farklı masaüstü şablonları, en iyi iş ve medya uygulamaları ve Zorin’in sağladığı destek bulunuyor. Ben uzun uzun yazdım ama kısacası değmez. :)
Zorin OS 12 Lite ve Core Sürümü Arasındaki Fark Nedir?
Zorin OS 12 Lite sürümü LXDE masaüstü ortamını kullanırken Zorin OS 12 Core sürümü GNOME’u kullanıyor. Bu yüzden Core sürümü daha şık ve modern bir görünüme sahip. Hız açısından bakarsak Lite sürümü daha az sistem kaynağı kullanıyor. Tercih meselesi.
Zorin OS 12 Ultimate, Business ve Core Sistem Gereksinimleri:
- İşlemci – 1 GHz Tek Çekirdek
- RAM – 1 GB
- Depolama – 10 GB (Core) veya 20 GB (Ultimate)
- Görüntü – 800 x 600 Çözünürlük
- İşlemci – 700 MHz Tek Çekirdek
- RAM – 512 MB
- Depolama – 8 GB
- Görüntü – 640 x 380 Çözünürlük
Zorin OS incelemesine geçmeden önce sanırım olumsuz yönlerinden bahsetmem gerekiyor. Çünkü görmezden gelinecek gibi değil.
Zorin OS’un sitesini beğenmedim. Karman çorman gibi. Sitenin yerleşim düzeni iyi değil. Bulmayı istediğin bilginin çabuk bulunması gerektiğini düşünüyorum. Bütün sürümlerin ayrı sayfalarda açıklanması güzel, fakat tablolu karşılaştırması olsa (aradaki farkların ne olduğuyla ilgili) daha iyi olurdu.
Kendi sitesinde torrent dosyası yok. Ya da varsa da ben göremedim. Ben her dağıtım için checksum, md5 vs kontrolüyle uğraşmıyorum/uğraşmak istemiyorum. O yüzden torrentten indirildiğinde dosyanın eksik inme ihtimali çok daha az oluyor. Torrentte veriyi doğrulama imkanı var. Torrentten indirmek isteyenler LinuxTracker sitesini kullanabilir.
Not: Sırf Zorin OS için değil, herhangi bir dağıtımla ilgili bilgiyi kendi sitesinden değil de başka sitelerden/forumlardan öğrenme veya araştırmayla uğraşmak benim gözümde büyük bir eksi. Ben inceleme yazısını hazırlamak için mecburen bunlarla uğraştım.
Zorin OS 12.2 [İlk İzlenim]
Lite sürümünü kurmakta sorun yaşamadım. Zorin OS’un kurulumu diğer dağıtımlardan daha yavaşmış gibi geldi bana. Fakat Core sürümünün kurulumunda sıkıntı çıktı. Kurulum yarım kaldı.
Zorin OS, özellikle Linux’e yeni gelenler ve Windows’a alternatif olması için tasarlanmış bir dağıtım. Bu yüzden arayüzü Windows’a benzetilmeye çalışılmış. Ayrıca Windows uygulamalarının çalışması için Wine ile birlikte geliyor.
32bit sürümünü kurduğum bilgisayardaki performansını çok beğendiğimi söyleyemem. Kötü değil ama kullanırken sanki bir şeyler eksik kalmış gibi bir his uyandırdı bende.
Zorin OS 12.2’nin Türkçe dil desteği konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Kararlılık konusunda da bir sıkıntısı yok gibi görünüyor.
İçerisindeki Temalar kısmını hiç beğenmedim. Hangisini seçersem seçeyim kötü duruyor. İlk kurulumdan sonra dikkatimi ilk çeken şey arkaplan resmi oldu. Hem varsayılan arkaplan resmi hem de diğerleri güzel seçilmiş.
Neden bilmiyorum ama Lite sürümünde, Ayarlar kısmında Windows Kablosuz Ağ Sürücüleri’nin simgesi görünmüyor. Menü’den bakıldığında simgesi görünüyor. Küçük bir ayrıntı belki ama beni rahatsız etti.
Son Söz
Windows’tan Linux’e geçenlerin neden Windows benzeri bir dağıtım kullanma ihtiyacı hissedeceklerini ya da hissedecekleri düşünülerek hareket edildiğini anlamıyorum.
Windows’tan Linux’e yeni geçen birine şahsen Zorin OS’u önermem. Windows’tan Zorin’e geçmeyi düşünen birisi varsa Windows’ta kalsın. :D Hiç olmazsa sağda solda Linux’u kötülemez. :D Çünkü Linux’ten soğuma ihtimali bence daha fazla olacaktır. Bomboş bir işletim sistemi havası veriyor. İncelemek için harcadığım zamana acıdım.
Elimin ayarı fazla kaçtı sanırım. Biraz fazla yerden yere vurdum. :D Distrowatch’ta ilk 10’a nasıl girmiş anlamadım. Seveni var herhalde. Sevenlerin arasına girmeyelim. :D
Ben arayüzünün basitliği, aynı iş için 3-5 tane dağınık uygulama yerine düzgün çalışan uygulamaların seçkisi, gnome3 üzerinde ciddi oynayıp windows xp gibi yaptıkları -ki aradığını çok kolay buluyorsun- bu sürümü gayet beğendim. özellikle dizaynı iyi görünüyor. windowstan geçen biri için özellikle başlat menü dizaynı son derece benzer neden bunun altını çizmediniz ki diğer linuxlarda başlat menüsünde dökülecek bir sürü windoz kullanıcısı vardır.
YanıtlaSil