Linux Mint 19.3’ün 32-bit ve 64-bit versiyonları Nisan 2023’e kadar destekleniyor. Linux Mint 20’de sadece 64-bit sürüm destekleniyor. Eğer güncelleme yapmak istiyorsanız sisteminizin 64-bit olması gerekiyor.
Sisteminizin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğunu öğrenmek için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.
dpkg --print-architecture
Komutu çalıştırdıktan sonra “amd64” yazısıyla karşılaştıysanız, sisteminizi Linux Mint 20’ye güncelleyebilirsiniz. Eğer “i386” yazıyorsa, sisteminiz 32-bittir ve güncelleme yapamazsınız.
Uyarı: Linux Mint 20’ye yükseltme yapmak istiyorsanız APT ve komut satırı ile ilgili deneyiminizin olması gerekiyor. Yeni paket tabanına yükseltme işlemi acemi kullanıcılar tarafından uygulanmamalıdır. Komutları yazmayı ve komutların çıktılarını anlayabilmelisiniz. İşlem sırasında bazı paketlerin kaldırılması veya yükseltme işleminin başka bir paket yüzünden engellenmesi vb durumlarda ne yapılması gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Yükseltme işlemine başlamadan önce sisteminizde güncellenmesi gereken yazılımları veya paketleri aşağıdaki komutu kullanarak güncelleyin.
sudo apt update && sudo apt upgrade
Güncelleme Yöneticisi’nde “Sisteminiz güncel” yazısını gördükten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Sisteminizde herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinize karşı, yükseltme işlemini yapmadan önce Timeshift ile sisteminizin yedeğini (snapshot) alın.
Yükseltme aracını kurmak için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.
sudo apt install mintupgrade
Yükseltme işlemini simule etmek için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.
mintupgrade check
- Ekrana çıkan adımları sırasıyla takip edin. Bu komut geçici olarak Linux Mint 20 depolarını sisteminize ekleyip yükseltme işleminin nasıl bir etkisi olacağını hesaplıyor.
- Bu komutun sisteminize herhangi bir etkisi yok. Simülasyon bittikten sonra orijinal deponuz eski haline geri geliyor.
- Elde ettiğiniz çıktı sayesinde yükseltme işleminin uygun olup olmadığını, eğer uygunsa hangi paketlerin yükseltileceği, kurulacağı, kaldırılacağı veya tutulacağını görebileceksiniz.
- Bu komutun çıktısı çok önemli olduğu için olabildiğince dikkatli bir şekilde adımları tamamlayın.
- Elde edeceğiniz çıktıdan memnun kalıncaya kadar mintupgrade check komutunu kullanın. İstediğiniz sonucu elde etmeden bir sonraki aşamaya geçmeyin.
Gerekli paketleri yükseltmek için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırın.
mintupgrade download
Not: Yukarıda yazdığınız komut, yükseltme işlemini gerçekleştirmiyor. Sadece paketleri indirmenizi sağlıyor.
Uyarı: Bu aşamadan sonra yapılacak işlemlerin geri dönüşü yok. Sadece snapshot ile sistemi eski haline döndürebilirsiniz.
Yükseltmeleri uygulamak için aşağıdaki komutu terminalde yazın.
mintupgrade upgrade
Linux Mint 20’de bazı paketler artık bulunmuyor veya Linux Mint 19.3’te daha eski versiyonu bulunuyor. Düzgün çalışması için Yazılım Kaynakları > Bakım > Dış paketlerin sürümünü düşür’e tıklayın. Bütün paketleri seçin ve işlemi gerçekleştirin.
Ardından Yazılım Kaynakları > Bakım > Dış paketleri sil’e tıklayın. Kendi kurduğunuz üçüncü parti kaynaklar haric bütün dış paketleri seçip SİL’e tıklayın.
Eğer yukarıdaki adımları uygulayarak yükseltme işlemini yapamıyorsanız temiz kurulum yapın. Temiz kurulum için şu sayfadan yardım alabilirsiniz.
Kurulum Notları & Oluşabilecek Sorunlar
- Mintupgrade’in en son sürümünü kullandığınızdan emin olmak için yükseltme işleminden önce varsayılan Linux Mint yansısı kullanılması tavsiye ediliyor. Mintupgrade’in sürümünü "apt policy mintupgrade" komutuyla kontrol edebilirsiniz.
- Yükseltme işlemi, /etc/ klasörünün içindeki varsayılan konfigürasyon dosyalarının üzerine yazıyor. Timeshift ile aldığınız snapshot’ı kullanarak dosyalarınızı geri getirebilirsiniz.
- LightDM ayarlarınızı geri getirmek için Giriş Penceresi Konfigürasyon Aracı’nı (sudo lightdm-settings) çalıştırın.
- Timeshift’i etkileyen bir durum olduğu biliniyor. Snapshot’ı geri getirmek istediğinizde, eğer Disclaimer (Timeshift'i hiç kullanmadığım için yazılım içinde Türkçe'ye nasıl çevrildiğini bilmiyorum.) penceresi boşsa, yazının tekrar görünmesi için yaklaşık 2 dakika kadar bekleyin. Yazı görünür hale geldiğinde İleri diyerek snapshot’ı geri getirebilirsiniz. Yazı görünmeden önce İleri’ye tıklarsanız geri getirme işleminde hatayla karşılaşılıyor. Eğer hata aldıysanız, yeniden başlatın ve geri getirme işlemini tekrar deneyin.
- Herhangi bir nedenden ötürü Timeshift’i kullanmak istemiyorsanız, "sudo touch /etc/timeshift.json" komutunu kullanarak yükselticinin ona gerek duymamasını sağlayabilirsiniz.
- Yükseltme işlemi sırasında geçici olarak sisteminiz donabilir. Bu süre 10 dakikaya kadar çıkabilir ve bu aynı zamanda Cinnamon’ı da dondurabilir. Bu noktada sabırlı olun ve işlemin bitmesini bekleyin. Eğer bu bir problem haline gelirse, çıkış yapın ve konsola düşüp (CTRL+ALT+F1), “mintupgrade upgrade” komutunu çalıştırın.