Ubuntu 24.10 “Oracular Oriole” Çıktı

Ubuntu 24.10 sürümü çıktı. Kod adı "Oracular Oriole" olan bu sürüm, 9 ay boyunca uygulamalar, hata düzeltmeleri ve kritik güvenlik yamaları konusunda desteklenecek. Bir sonraki büyük güncelleme olan Ubuntu 25.04, Nisan 2025'te yayınlanacak.

Ubuntu'nun 2004'teki lansmanından bu yana çıkan 40. sürüm olan Ubuntu 24.10, Ubuntu 4.10 'Warty Warthog'u onurlandıran birkaç kutlama dokunuşuyla geliyor. Bunlar, oturum açma sırasında orijinal başlangıç ​​sesi, kahverengi vurgu rengi ve ilk Ubuntu duvar kağıdının yeniden düzenlenmiş versiyonu.

Ubuntu 24.10 sürümü, Linux Kernel 6.11 ile birlikte geliyor. ARM ve RISC-V yonga setleri ve grafik/çizim tabletleri dahil olmak üzere yeni ve mevcut cihazlar için donanım desteğini iyileştiriyor. EXT4 dosya sistemi belirli görevlerde büyük bir performans artışı görürken, daha yeni AMD sistemleri daha fazla güç tasarrufu sağlıyor.

GNOME 47 masaüstü ortamı sayesinde daha iyi performans, daha küçük ekranlara daha iyi uyum sağlama ve libadwaita stil sayfasındaki değişiklikler sayesinde daha iyi görsellere sahip. Bunlara ek olarak varsayılan dosya yöneticisi Nautilus'ta yapılan önemli değişiklikler mevcut.

Intel/AMD kullanıcılarında Ubuntu yükleyicisine önemli yeni özellikler eklenmedi. Fakat önceden yüklenmiş Raspberry Pi masaüstü görüntüsü artık modern, akıcı bir ilk çalıştırma deneyimi sağlamak için GNOME ilk kurulumunu kullanıyor.

Ubuntu 24.10, NVIDIA grafik kartlarına sahip sistemlerde varsayılan olarak Wayland’ı kullanıyor. Ubuntu geliştiricileri, günlük deneyimin çoğu kullanım durumu için yeterince iyi çalıştığını düşünüyor. Eğer çalışmazsa, giriş ekranında bir Xorg oturumu kullanılabilir durumda.

Ubuntu 24.10'da APT paket yöneticisinin yeni bir sürümü yer alıyor. APT 3.0, daha fazla bilgiyi daha net, temiz ve öz bir şekilde ekranda göstermek için sütunlar ve renkler kullanan geliştirilmiş bir kullanıcı arayüzü sunuyor.

Ubuntu 24.10'a yeni araçlar ve uygulamalar eklendi. Kullanıcıların snap uygulaması istemini etkinleştirmesine olanak tanıyan Güvenlik Merkezi (Security Center), yazılım hata ayıklama ve performans profili aracı olan Sysprof ve çekirdek çökme dökümü günlüğü olan Kdump

Bunların dışında, hata düzeltmeleri, güvenlik ince ayarları, çeşitli performans iyileştirmeleri ve depoda (ve genişletilmiş kurulumda) Thunderbird, LibreOffice'in yeni sürümleri de dahil olmak üzere çok sayıda güncellenmiş uygulama ve paket bulunmakta.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski